Hybriditaloissa on LED-valaistus yksi olennaisia osia tukemaan tällaisen rakentamistavan energiatehokkuutta. LED-valaistus on muutenkin lisääntymässä maailmalla, joten moni voi ottaa hybriditalon ratkaisuista mallia remontoimiseen. Vanhat valaisimet voidaan korvata LED-valaisimilla ja joskus riittää pelkkä polttimon vaihto LED-polttimoon.

Moni miettii, ovatko LED-valot ollenkaan niin hyviä kuin ne antavat ymmärtää, varsinkin kun ne ovat kalliimpia kuin vanhan liiton valot. On totta että ensimmäiset LED-polttimot eivät olleet niin kestäviä kuin annettiin ymmärtää ja siksi moni onkin pantannut vaihtamista. Viime vuosina tehdyissä testeissä. Saksassa tehdyssä testissä LED-lamput antoivat valoa 45 000 tuntiin asti samalla kirkkaudella kuin alussa, tai ainakin 80-prosenttisella kirkkaudella.

Design-valaisimia LED-lampuilla

Nykyaikana on markkinoilla komeita valaisimia, joissa voi tilatessa valita ottaako mukaan LED-lampun vai tavallisen. Esimerkiksi Louis Poulsen -merkin valaisimet ovat tällaisia. Louis Poulsen -valaisimia löydät osoitteesta https://www.valaisinmestari.fi/louis-poulsen/.

Tanskalaisen Louis Poulsenin valaisimia on markkinoilla sekä pöytävalaisimina, riippuvalaisimina tai seinävalaisimina. Merkki on tanskalaisille hyvin tuttu ja tärkeä. Louis Poulsenin suunnittelijan, Poul Henningsenin ideoima PH5-valaisin on melkein joka toisessa tanskalaisessa kodissa.

Louis Poulsen on yksi esimerkki, jossa design-valaisimissa on otettu huomioon energiatehokkuus. Valaisimien ei tarvitse siis olla tylsiä ja geneerisiä, vaan sisustusintoilijoille on markkinoilla runsaasti laadukkaita, uniikkeja ja tyyriitäkin valaisimia, jotka ovat energiatehokkaita nykyajan tarpeiden mukaan.

Halpoja vaihtoehtoja

LED-lamppuja on toki tarjolla myös huokeaan hintaan, mutta kuten monessa muussakin asiassa, LED-polttimoissa halpa hinta näkyy usein ikävästi myös laadussa. Yleispätevä nyrkkisääntö onkin se, että jos kuluttaja pohtii kalliimman ja halvemman LED-polttimon välillä, kannattaa valita kalliimpi. Jos kyse on muutamasta eurosta, niin silloin varsinkin.

Halvimmat LED-polttimot saattavat väreillä ikävästi ja niiden odotettu elinikä on reippaasti pienempi kuin kalliimmissa ja laadukkaimmissa. Voit miettiä asiaa vaikka näin: hyvä LED-lamppu kesti saksalaisissa testeissä kuusi vuotta eivätkä silloinkaan rikkoutuneet. Jos panostat kerran kuudessakin vuodessa hyvään lamppuun, ovat vuosittaiset kustannukset minimaaliset. Todennäköistä on myös se, että lamput kestävät vielä kuuden vuoden jälkeenkin useamman vuoden normaalikäytöllä.

Energiatehokkuutta voi parantaa monella tavalla ja LED-polttimoiden vaihtamisella sen voi aloittaa helposti.