Kesä on kohta nurkan takana, vaikka Suomessa siltä ei aina tunnukaan – lunta kun saattaa tulla vielä toukokuussa! Viruskausi alkaa toivottavasti hellittämään, mutta vielä ei kannata suin päin ruveta järjestämään kesän valmistujaisjuhlia koko suvulle. Nyt kannattaa oikeasti pohtia, olisiko sittenkin vain intiimi, perhepiirissä järjestetyt juhlat terveyden kannalta parempi vaihtoehto.

Etänä juhliin

Tämä ei estä muun suvun osallistumista juhliin, sillä verkkoyhteyksien kautta yhteyden voi ottaa juhlista vaikka isovanhempiin. Langaton verkko riittää useimmiten myös pihapiiriin ja puutarhaan. Jos ei riitä, niin puhelimien mobiilidatayhteydet ovat nykyään tarpeeksi voimakkaita ja ne voi jakaa langattomaksi yhteydeksi ulkokäyttöön.

Sukulaisia ei tarvitse tihrustaa pieneltä näytöltä, sillä tietokoneen näytöksi voi laittaa vaikkapa isohkon taulu-TV:n, jossa on tietokoneeseen sopiva liitäntä. Yleensä se on nimeltään HDMI ja vanhemmissa laitteissa VGA-liitäntä. Suomen kesä on yleensä sen verran valoisa ilta-aikaankin, että videotykin viritteleminen puutarhaan voi olla turhaa, vaikka sopiva kangas tai valkoinen seinä löytyisikin omasta takaa.

Juhliin pitää myös ostaa tarjottavat ja tarjoilla ne asianmukaisissa astioissa. Nykyaikaiseen ekologiseen tapaan kannattaa ja tulee välttää kertakäyttöastioita ja ostaa vaikka kestävämmät muoviset astiat, joita voi pestä ja käyttää uudestaan aivan kuin tavallisiakin astioita. Jos on mahdollisuus käyttää oikeita astioita, on tämä aina parempi vaihtoehto.

Netistä tarjottavaa

Jos juhlissa tarvitaan runsaasti naposteltavaa, kuten sipsejä, pähkinöitä ja karkkeja, voi olla taloudellisesti järkevämpää tilata ne verkkokaupoista. Tosin jos mahdollista, näinä aikoina on suositeltavaa suosia suomalaista niin paljon kuin mahdollista. Samppanjat & kuohuviinit netistä tilattuna on kuitenkin erinomainen vaihtoehto, sillä paitsi että niissä on yleensä halvemmat hinnat, myös valikoimat voivat olla runsaammat tai ainakin erilaiset kuin Suomen alkoholikaupoissa.

Joka tapauksessa kesän juhlat on vuonna 2020 hyvä järjestää pienessä piirissä. Riskiryhmään kuuluvien tulisi pysytellä kotonaan etäyhteyksien päässä. Voivathan etänä osallistuvat hekin ostaa syötävää ja juotavaa juhlien ajaksi, jotta hekin pääsevät tunnelmaan. Tämä kesä on kuitenkin – ja toivottavasti – poikkeus muiden kesien joukossa, joten yhdessä tuumin me kaikki kestämme pienen eron sukulaisista, vaikka juhlakalujen puolesta voi vähän harmittaakin.