Monille ovat tullut tutuksi kiinalaiset verkkokaupat, joista voi tilata kotiin tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa pilkkahintaan. Joskus tilaus voi maksaa pari euroa ja postikulut sisältyvät hintaan.

On toki selvää, ettei suomalaisilla ja eurooppalaisilla verkkokaupoilla ole mitään jakoa tällaiseen toimintaan ja hintatasoon. Se, missä kiinalaiset kaupat eivät pysty kilpailemaan – eivätkä toivottavasti koskaan pystykään – on verkkokaupat joista voi ostaa ruokatarvikkeita.

Ruokatarvikkeita – mutta minkälaisia

Ruokatarvikkeita verkosta tilattuna on siis saatavilla hyvin montaa sorttia. Suomalaiset verkkokaupat ovat keskittyneet esimerkiksi super- ja hypermarkettien verkkokauppoihin, joista tuodaan kotiovelle asti valitut, tavalliset ruokaostokset mitä muutenkin tulisi paikan päällä tehtyä. Näissä toimitus pitää valita ajankohdaltaan tarkasti, jotta helposti pilalle menevät ruoka-aineet voidaan laittaa mahdollisimman nopeasti jääkaappiin tai pakkaseen.

Sovelluksia hävikkiruokien myyntiin

Yksi trendi, mikä on viime aikoina oikein tervetulleeksi koettu, on hävikkiruokien myynti. Hävikkiruoat ovat niitä ruokia, jotka eivät ole menneet ajoissa kaupaksi ja niiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivä on lähestymässä uhkaavasti. Siksi hävikkiruokia myyvät kaupat myyvät niitä normaalia hintaa halvemmalla.

Tämä on erinomainen tapa ajatellen myös luontoa ja kierrätystä, sillä muuten nämä ruokatarvikkeet menisivät roskiin – vaikka ne olisivat edelleen täysin käyttökelpoisia. Näin kuluttajat saavat ruokia halvemmalla kuin normaalisti ja samalla ruokatarvikkeiden ja -aineiden tuottajat eivät menetä myöskään rahallisesti niin paljon. Jos normaalikaupassa myymättömästä elintarvikkeesta jää edes jotain käteen tuottajalle, on se parempi kuin ei mitään.

Suomessa on käytössä myös sovelluksia, jotka ilmoittavat reaaliajassa päivittäin myymättä jääneet ravintola-annokset tai sitten vaikkapa kauppojen leipähyllyssä erääntyvät tuotteet. Näiden sovellusten avulla lounaan tai päivällisen voi saada hyvästä ravintolasta huomattavan edullisesti ja parilla eurolla voi noutaa kaupasta ison muovipussin täysin kunnossa olevaa leipää, jota vain ei saa enää kauppojen sääntöjen mukaan myydä täysihintaisena.

Karkkia rajakaupoista

Netistä voi ostaa myös karkkeja, pähkinöitä ja muuta naposteltavaa kätevästi esimerkiksi rajakaupoista. Saksan ja Tanskan rajalla sijaitseva Netpris on yksi tällaisista paikoista, joista moni haluaa ostaa halpoja Haribo-makeisia, muiden herkkujen lomassa. Suomessakin tutut Haribo-makeiset ovat siis saatavilla ulkomaisista verkkokaupoista usein vielä halvemmalla hinnalla kuin kotimaan marketeista.

Rajakaupoista tilattaessa kannattaa ottaa huomioon postikulut, jotka määräytyvät tietyn kilorajan mukaan. Kymmenen kilon pakettiin voi kerätä karkkeja ja muita naposteltavia melkoisen määrän, mutta siltikin postikulut jäävät alle 20 euron. Mikä parasta, paketti toimitetaan kotiovelle asti noin parin viikon kuluessa.

Nykyään on siis mahdollista hankkia lähes kaikki tarvittavat ruoka-aineet kotiinkuljetuksella kotiovelle ja halvalla hinnalla. Mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudessa? Tarvitseeko kotoa edes poistua kohta minnekään?

Kyllä tarvitsee. Nämä verkkokaupan mahdollisuudet kannattaakin ajatella mukavana vaihtoehtona, joita voi kokeilla silloin tällöin. Ei ole todennäköistä, että kivijalkamyymälät häviävät minnekään, vaikka verkkokauppa tästä tulee kasvamaankin hurjalla vauhdilla entisestään.