Onko lautapelien suosio laskenut digitalisoitumisen seurauksena?

Nykyään kuulee uusista konsolipeleistä ja verkkopeleistä useammin kuin uusista lautapeleistä, sillä digitalisoitumisen myötä pelaaminen on siirtynyt pitkälti verkkoon. Monet eivät ole kuitenkaan lopettaneet lautapelien pelaamista digitaalisten pelien rinnalla, mikä kertoo, ettei lautapelien suosio ole lopahtanut täysin. Lisäksi markkinoille on edelleen tullut uusia lautapelejä, joiden parissa viettää koti-iltoja. Tässä artikkelissa yritämmekin selvittää, onko lautapelien suosio laskenut digitalisoitumisen seurauksena.

Lautapelien nostalgia

Vaikka digitaalisten pelien suosio onkin ollut kasvussa, eivät ne ole voittaneet lautapelien nostalgiaa. Moni on pelannut lapsena esimerkiksi Afrikan tähteä tai Uno-korttipeliä ja tutun lautapelin parissa voi tavallaan palata takaisin lapsuuteensa. Klassisten lautapelien säännötkin ovat jo tuttuja, joten niihin ei tarvitse erikseen tutustua, kuten uusien digitaalisten pelien tapauksessa.

Muutenkin lautapelejä pelatessa syntyvää intoa on vaikeaa korvata digitaalisilla vastineilla. Toki digipelit tarjoavat toisenlaisia kokemuksia, jos hakee vaihtelua pelaamiseen, mutta ne eivät ole verrattavissa lautapelien kanssa, joita pelataan livenä yhdessä muiden kanssa. Lautapelit luovat pelaajille nostalgisen tunteen, jonka pariin on aina mukava palata takaisin.

Erilaisia haasteita kuin konsolipeleistä

Lautapelit tarjoavat toisenlaisia haasteita kuin konsolipelit ja muut digipelit. Yleensä lautapelissä ei ole peliaikaa tai kiirettä, joten jokainen pelaaja voi rauhassa miettiä pelisiirtojaan. Digitaalisissa peleissä reaktionopeudella ja peliajalla on enemmän merkitystä, joten ne eivät sovi yhtä hyvin hitaammille ihmisille. Lautapelit kehittävät siis kärsivällisyyttä ja digitaaliset pelit reaktionopeutta ja ne haastavat ihmisiä eri aivoalueilla.

Koska lautapelejä on erilaisia, pystyy löytämään lautapelin, jossa pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Jos huumori on oma vahvuus, löytyy hauskuuteen perustuvia lautapelejä. Jos on taas taitava kielellisesti, voi olla hyvä Alias-pelin pelaamisessa. Voi siis sanoa, että lautapelit ovat suunnattu laajemmalle pelaajajoukolle kuin useimmat digipelit.

Lautapelien pelaaminen kasvattaa yhteisöllisyyttä

Nykyään lautapelien suosio on kasvussa erityisesti tapana viettää aikaa ystävien kanssa. Samalla, kun ihmiset juovat ja juhlivat vähemmän, he ovat siirtyneet lautapelien pelaamiseen. Vaikka konsolipelejä ja verkkopelejä voi pelata myös yhdessä ystävien kanssa, ei niistä saa kuitenkaan samaa tunnetta, kun aitojen lautapelien pelaamisesta livenä. On paljon mukavampaa, kun pääsee pelaamaan ystäviensä kanssa livenä, sillä näin pääsee samalla nauramaan ja juttelemaan yhdessä. Toki konsolipelejä pelatessa voi myös olla puheluyhteydessä ystäviinsä esimerkiksi Discordissa, mutta se tunne ei ole aivan sama kuin livenä.

Verkkopelaaminen ei muutenkaan ole kaikkien juttu, mutta lautapelejä pelaavat yleensä mielellään kaikki. Digitaalisten pelien tapauksessa on muutenkin se ongelma, etteivät vanhemmat ihmiset usein osaa käyttää digitaalisia vempaimia. Jos siis hakee mielekästä tekemistä illanistujaisiinsa, joihin on tulossa monenlaisia vieraita, voivat lautapelit olla hyvä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin aina ottaa huomioon pelaajien ikä ja taitotaso ja valita sopiva lautapeli sen mukaisesti.

Lautapelien pelaaminen verkossa

Vaikka moni on tottunut lautapelien pelaamiseen livenä ystävien ja perheen kanssa, onnistuu pelaaminen nykyään myös verkossa. Jos siis osa läheisistä asuu toisessa kaupungissa, voi heidät kutsua mukaan pelaamaan lautapelejä verkossa. Toki pelikokemus ei ole aivan sama kuin fyysisessä ympäristössä, mutta digitaaliset lautapelit voivat silti tarjota mukavia pelikokemuksia. Lautapelien luojat ovat siis myös heränneet digitalisoitumiseen ja luoneet peleistään digitaalisia versioita.

Lautapelien suosio ei ole laskussa

Lopetukseksi voisi siis sanoa, ettei lautapelien suosio ole varsinaisesti laskussa digitalisoitumisen myötä. Lautapelien luomaa yhteisöllistä ja nostalgista kokemusta on vaikea korvata digitaalisella pelikokemuksella. Monet lautapelien kehittäjät ovat myös heränneet digitaalisiin mahdollisuuksiin ja luoneet peleistään myös digitaalisia versioita.