Sähkölasku voi yllättää - näin säästät pahan päivän varalle

Sähkön hinnannousu on yllättänyt monet kotitaloudet tänä talvena ja yhä useampi on pulassa käsittämättömän suureksi kasvaneiden sähkölaskujensa kanssa. Koska hintojen nousua on mahdotonta ennakoida, on parempi varautua yllättäviin menoihin etukäteen. Maailmassa tapahtuu tällä hetkellä asioita, joilla on ennalta arvaamattomia vaikutuksia yksittäisten ihmisten elämään. Varautuminen hintojen nousuun on asia, jota jokaisen kannattaa pohtia hyvissä ajoin.

Sijoittaminen ja säästäminen

Voit varautua odottamattomiin menoihin parilla hyvällä taktiikalla. Ensinnäkin voit ruveta kartuttamaan säästötilisi summaa. Mieti, missä asioissa voit säästää ja kerää pesämunaa säästötilillesi. Perinteistä säästötiliä paremman tuoton saat kuitenkin ryhtymällä sijoittamaan. Tutustu erilaisiin sijoitustapoihin ja valitse itsellesi sopiva sijoitustapa. Voit aloittaa esimerkiksi tutustumalla bitcoineihin: lue täältä lisää, miten voit ostaa bitcoineja.

Säästöistä ja sijoitusten mahdollisista tuotoista luot itsellesi hätärahaston pahan päivän varalle. Tämä rahasto auttaa sinua maksamaan äkilliset menot ilman, että sinun tarvitsee turvautua äärimmäisiin keinoihin, kuten omaisuuden myyntiin tai lainan ottamiseen.

Kulutuksen vähentäminen

Jos sinulla ei ole vielä yhtään säästöjä tai olet vasta sijoittamisen alkutaipaleella, on tärkeää, että teet kaikkesi sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Sammuta valot ja elektroniikkalaitteet kotona aina, kun et käytä niitä aktiivisesti. Asenna sellaisia laitteita ja valaisimia, jotka kuluttavat vain vähän energiaa. Ota selvää, millä kaikilla muilla tavoilla voit tehdä parhaasi kulutuksen vähentämiseksi. Kotiin jaettava sähköyhtiösi lehti on täynnä vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseen.

Sähköyhtiöt tarjoavat myös verkkotyökaluja, joiden avulla voi seurata omaa energiankulutustaan. Niiden avulla näet, mitkä laitteet juuri sinun kotonasi kuluttavat eniten sähköä. Kun tunnistat, miten ja mihin aikaan vuorokaudesta taloudessasi kuluu eniten sähköä, on sinun helpompi suunnitella kulutuksen vähentämistä.

Tilanteen seuraaminen

On ensiarvoisen tärkeää laatia strategia ylimääräisten kulujen kattamiseen, sillä ilman suunnitelmaa voit olla pahassakin pulassa jonain päivänä. Muista myös seurata säännöllisesti niin sähkönkäyttösi kuin sijoitusstrategiaasi. Päivitä molempia suunnitelmia tarvittaessa. Sijoittamisen suhteen on hyvä seurata markkinoita ja trendejä: ota selvää asioista ja käy keskustelua muiden sijoittajien kanssa. Tiedosta sijoittamisen riskit ja tee sijoituspäätöksiä vain silloin, kun sinulla on asiasta tarpeeksi tietoa.