Tarvitseeko talosi miesluolan? – Parhaat sisustusvinkit miehille
A photo of happy worker holding beer bottle at doorway. Portrait of craftsperson is in casuals. Confident repairman is in his workshop.

Oma koti kullan kallis. Vaikka sisustaminen saatetaan mieltää vanhanaikaisesti vain naisten kiinnostuksen kohteeksi ja harrastukseksi, vanhentunut käsitys ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Oman kodin laittaminen ja sisustaminen omannäköiseksi ja omaa silmää miellyttäväksi parantaa hyvinvointia ja tekee ajan viettämisestä kotona mukavampaa.

Myös Suomeen ja suomen kieleen on viimeisten vuosien aikana rantautunut miesluolan konsepti. Miesluolalla tarkoitetaan huonetta tai tilaa, jonka mies on sisustanut ja muovannut omien harrastustensa, mielenkiinnonkohteidensa ja elämäntapansa näköiseksi. Jos sisustaminen tuntuu miehille vierailta, niin oman miesluolan rakentaminen ja varustaminen on helppo, hauska ja persoonallinen keino päästä alkuun.

Mitä miesluolaan tarvitaan?

Jokainen miesluola on tietenkin tekijänsä näköinen. Koska miesluola on tarkoitus sisustaa omien intohimojen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan, pelkkään pinnallisuuteen ja ulkonäköön ei tule keskittyä. Sen sijaan tärkeintä on se, mitä sisustuksella voi tehdä. Esimerkiksi klassisten korttipelien ystävä haluaa miesluolaansa hienon ja laadukkaan pelipöydän pokerin, pasianssin ja muiden perinteisten korttipelien pelaamista varten. Intohimoinen kalastaja taas voisi haluta miesluolaansa perhonsidontapenkin sekä kehystetyt valokuvat suurimmista saaliista. Kirjallisuuden ystävä sen sijaan vuoraa miesluolansa seinät kirjahyllyillä, joiden opuksia on mahdollista ahmia mukavalla nojatuolilla hämyisen hehkulampun valossa istuen.

Miesluolaa rakentaessa ja sisustettaessa vain mielikuvitus on rajana. Tärkeintä on kuitenkin muovata huoneesta tai tilasta juuri omia kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia mukaileva tila, jossa voi pysähtyä rentoutumaan sekä tuntea olevansa mukavuusalueellaan.

Mihin miesluolan voi rakentaa?

Entä miten käytännössä miesluolan rakentaminen onnistuu, ja minne? On tietenkin selvää, että pieneen kerrostaloasuntoon, jossa neliöitä ja huoneita ei paljoakaan ole, miesluolan rakentaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Jotta asunnossa ja talossa olisi tilaa myös muille asukkaille ja heidän elämiselleen, miesluola kannattaakin rakentaa ensisijaisesti vain isompiin asumuksiin.

Parhaiten miesluoliksi soveltuvat hieman muusta asunnosta tai talosta eristetyt tilat, kuten kellarit, ullakot tai autotallit ja muut piharakennukset. Kun tila on hieman erillään muun talon hälinästä ja kiireestä, siellä rentoutuminen käy entistä helpommin. Lisäksi esimerkiksi musiikin soittaminen, sen kuuntelu ja muut äänekkäät harrastukset on mukavampi hoitaa niin, ettei niistä koidu kohtuuttoman suurta vaivaa perheenjäsenille, jotka yrittävät nukkua muissa huoneissa.

Ideoita miesluolaa varten

Miesluolan sisustaminen ja valmistaminen on eräänlaista itseilmaisua, jossa omat kiinnostuksen kohteet ottavat huoneen muodon. Perinteisesti miesluolat on yhdistetty hieman tunkkaiseen ja korostetun maskuliiniseen mieskuvaan, jossa miesluolat on täytetty metsästysasein, jääkiekkomailoin ja oluttuopein. Tätäkin mielikuvaa on hyvä pölyttää. Miehetkin saavat olla kiinnostuneita mistä tahansa, ja tämän pitää näkyä myös miesluolissa. Miksi siis miesluola ei voisi olla taideharrastelijan tila, jossa mies palautuakseen työviikon tuomasta uupumuksesta roiskii maalia kankaalle kuvitellessaan olevansa Jackson Pollock 50-luvun New Yorkissa?

Miesluola voi olla myös keino yhdistellä eri kiinnostuksenkohteita luovin keinoin. Esimerkiksi perinteisesti miehiseksi harrastukseksi mielletty teknisten laitteiden kanssa puuhastelu voi yhdistyä saumattomasti myös yllättävimpiin kiinnostuksenkohteisiin, kuten puutarhanhoitoon.

Miesluolan hyödyt

Kuten jo aiemmin tekstissä mainittiin, miellyttävässä ja kotoisassa ympäristössä mieli lepää. Siksi on erityisen tärkeää, että kodissa on jokin tila tai huone, jossa on erityisen helppo rentoutua ja palautua. Miesluola sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti.

Toinen miesluolien konkreettinen hyöty on niiden käyttö harrastuspaikkana. Monet harrastukset vaativat paljon tilaa ympärilleen, eivätkä ne välttämättä mahdu olohuoneen nurkkaukseen. Niinpä erillinen tila harrastamista varten, olipa se sitten miesluola tai vaikkapa koko perheen askarteluhuone, tekee arkielämästä mukavampaa ja mielekkäämpää. Lisäksi miesluola mahdollistaa ystävien ja tuttavien kutsumisen kylään selkeän aktiviteetin tai teeman tiimoilta. Näin miesluola voi auttaa myös sosiaalisen elämän ja ihmissuhteiden ylläpitämisessä.