Energiatehokkaassa hybridikodissa myös viihde-elektroniikka kannattaa valita energiatehokkuuden mukaan.

Televisioiden sähkönkulutus on hyvin vaihtelevaa ja se riippuu usein television iästä ja tekniikasta niiden sisällä. Jo vanhaa tekniikkaa olevat plasmatelevisiot voivat viedä muutaman tunnin kulutuksella (per päivä) jopa 900 kilowattituntia vuoden aikana. LED-televisiot haukkaavat sähköä reippaasti pienemmässä määrin. Uusinta uutuutta olevat OLED- ja QLED-televisiot saattavat syödä sähköä LED-televisioita enemmän, varsinkin jos ne ovat telkkareiden suurempia malleja eli yli 60-tuumaisia. Kannattaakin miettiä, katsoako jännittävät kauhuelokuvat vanhalta plasmatelkkarilta vai hommatako sitä varten uudempaa mallia parempaan leffanautintoon – ja pienempään sähkönkulutukseen.

Koolla on väliä

Tietokoneiden koko ja malli ratkaisee sekin paljon niiden kulutuksessa. Jos perheen nuorukaisella tai vaikkapa perheen isällä tai äidillä on huippukuntoon viritetty pöytäkone pelaamista varten, voi se vuositasolla viedä sähköä jopa parin sadan euron verran laskettuna kustannuksena. 13 tuuman läppäri vie sähköä puolestaan yli kymmenkertaisesti vähemmän, joten se pätee myös vuosikustannuksiin.

Pelikonsoleissa on myös hyvin paljon eroja, mitä tulee sähkönkulutukseen. PlayStation 4 oli vielä muutama vuosi sitten energiatehokkain pelikonsoli, kun vertailtiin sen aikaisiin kilpailijoihin Xbox Oneen ja Wii U:hun. Sittemmin markkinoille on tullut sekä PlayStation 4:n ja Xbox Onen uudet versiot sekä Nintendon uusi konsoli Nintendo Switch ja sen uudet versiot. Joka tapauksessa pelikonsoleiden käyttö saattaa kuluttaa yllättävänkin loven, joka ilmenee sähkölaskussa ja energiansiirtolaskussa. Pelikonsoli voi jäädä päälle vaikkapa silloin, kun äiti huutaa syömään ja koira pitää lähteä käyttämään lenkillä. Pelikonsoli voi syödä sähköä 300–400 wattia, jos konsolin sisällä on päälle jäädessään peli päällä.

Puhelimen latausta

Näiden lisäksi on olemassa vielä pienempää viihde-elektroniikkaa, jota tulee ladattua pitkin päivää. Älypuhelimet ovat latauksessa vähän väliä ja monesti varsinkin yöllä, vaikka akku on näyttänyt 100 % jo monta tuntia. Toki uusimmat mallit osaavat kuluttaa vähemmän sähköä silloin kun puhelin on latautunut, mutta viihde-elektroniikan käyttäjien tulisi ennen kaikkea tutkia omaa sähkönkulutustapaansa, ennen kuin ostaa uudet ja kalliit energiatehokkaat vempaimet hybridikotiinsa. Toki niilläkin pystyy energiankulutusta vähentämään, mutta ensiksi kannattaa etsiä syy kulutukseen. Sillä voi säästää pitkän pennin sähkölaskussa – ja niin että luonto kiittää.